Gender Norms among Teenagers Appear Universal: 'Boy has to take first step' [Dutch]

‘Jongen moet eerste stap zetten’

Jongens die hun nagels lakken en meisjes die voetballen:overal ter wereld vinden tieners dit ongepast. ‘Verrassend’, zegt de Gentse onderzoekster Sara De Meyer.

 BRUSSEL Wie moet de eerste stap zetten als een jongen en een meisje verliefd worden? Is schoonheid belangrijk voor jongens? Mogen meisjes ’s avonds laat nog op straat komen? Honderden 10- tot 13-jarigen in 15 landen kregen dezelfde vragen voorgelegd in een studie van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Van België en Schotland over Kenia en Nigeria tot Zuid-Afrika en Vietnam: overal blijken dezelfde gendernormen springlevend. ‘We hadden verwacht grote regionale verschillen te zien’, zegt Sara De Meyer (UGent), die het Belgische luik van het onderzoek voor haar rekening nam. ‘Die blijken er niet te zijn. Of ze nu in Congo, Ecuador of Egypte wonen, overal gaan jonge tieners ervan uit dat de jongen het meisje uitnodigt voor een eerste afspraakje. Alleen Schotland heeft daar minder unaniem op geantwoord.’

De onderzoekers vonden ook dat kinderen op zeer jonge leeftijd – van de meest conservatieve tot de meest liberale samenlevingen – snel leerden dat meisjes kwetsbaar zijn en jongens sterk en onafhankelijk.

‘Het is niet omdat overal hetzelfde wordt gedacht dat de gevolgen ook identiek zijn’

SARA DE MEYER

UGent

‘Maar het is niet omdat overal hetzelfde wordt gedacht dat de gevolgen ook identiek zijn’, zegt De Meyer. ‘Een voorbeeld: overal denken jonge tieners dat vriendschappen tussen jongens en meisjes na de puberteit niet meer kunnen. In Egypte leidt dat tot een strenge scheiding tussen de twee groepen. Bij ons bij lange niet.’

14.000 jongeren volgen

Het onderzoek naar de gendernormen is het eerste van een drieluik. Het uiteindelijke doel is te achterhalen hoe bepalend gendernormen zijn voor de fysieke, mentale en seksuele gezondheid van de jongvolwassen.

Het tweede luik start in februari. Dan legt Sara De Meyer 14.000 Gentse jongeren uit het eerste en tweede middelbaar een gender-vragenlijst en een lijst met vragen over hun gezondheid voor. Diezelfde lijst krijgen ze over twee en vier jaar nogmaals. Zo komt een eventuele verandering in gender-denken en een verband tussen gender-denken en gezondheid aan het licht. (pom)